Kuruluşunuz için biri diğerinden daha mı iyi?
Hassas dosyaları güvenli bir şekilde aktarmak için bir SFTP veya MFT çözümü kullanılmalı mı?
FTP VE MFT ARASINDAKİ FARKLAR
Hassas verilerin aktarılması, günlük olarak iş yapmanın önemli bir parçasıdır. Bununla birlikte, kuruluşunuz bu hassas verileri A noktasından B noktasına taşırken güvende tutmakla görevlendirildiğinde, dosyalarınızı güvende tutabilecek bir çözüm seçip yapılandırmak en iyisidir. FTP gibi temel bir çözüm veya MFT gibi daha gelişmiş bir çözüm arasında kararsızsanız, bu makale tam size göre.
FTP NEDİR ?
Orijinal dosya aktarım protokolü FTP, onlarca yıldır var olan ve bir bilgisayar ağındaki bir istemci ile sunucu arasında hassas dosyaların aktarımı için kullanılan standart bir ağ protokolüdür. İnternet gibi bir İletim Kontrol Protokolü (TCP) / İnternet Protokolü (IP) tabanlı ağ üzerinden dosya alışverişi yapmak ve değiştirmek için kullanılabilir. FTP ile kullanıcı kimlik bilgileri düz metin olarak gönderilir ve dosyalar aktarılırken şifrelenmez. Her iki kanalın da şifrelenmemiş olması, verilerin ele geçirilmesine ve bunlardan yararlanmaya açık hale getirir. Ancak, erişim için kimliği doğrulanmış bir kullanıcı adı ve şifre gerektirir. Şifreleme becerilerinin yanı sıra, otomasyon gibi özellikler de eksiktir ve uyumluluk gereksinimlerini karşılamamaktadır. Ek olarak, FTP kullanıcıları genellikle bağlantı hataları ve tutarsız işlevsellik gibi sorunları da bildirirler.
MFT NEDİR?
Yönetilen dosya transferinin kısaltması olan MFT, hepsi bir arada, bütünleşik bir teknoloji ile gelen/giden dosya transferlerinin tüm yönlerini kapsayan güvenli dosya transfer çözümüdür. MFT çözümleri, hassas verileri hem transfer sırasında hem de beklemede korumak için endüstri standardı ağ protokollerini ve şifreleme yöntemlerini kullanır. Bir MFT çözümü, haftada birkaç düzineden günde binlerce kişiye kadar değişen dosya transfer ihtiyaçları için her büyüklükteki kuruluş tarafından kullanılabilir. MFT'nin yenilikçi yapısı, dosya transferlerinin kalitesini artırmaya yardımcı olur ve kuruluşların temel veri güvenliği politikaları ve düzenlemelerine uymasına yardımcı olur. MFT çözümleriyle, zaman alan manuel süreçler iyileştirilebilir, transferler basitleştirilebilir, otomatikleştirilebilir ve merkezi bir yönetim noktasından izlenebilir. MFT ile veriler; ağlar, sistemler, uygulamalar ve ticari ortaklar arasında hızlı bir şekilde değiş tokuş edilebilir. Yönetilen dosya transfer çözümleri, genel dosya transfer maliyetlerini azaltmak, siber güvenlik çabalarını önemli ölçüde iyileştirmek ve FTP gibi savunmasız dosya transfer protokollerinin kullanımını değiştirmek isteyen kuruluşların artan ihtiyaçlarını karşılamak için mevcuttur.
TEMEL FARKLILIKLAR - FTP VE MFT
FTP ve MFT'yi birlikte karşılaştıralım, böylece temel farklar hakkında daha iyi bir fikir edinebilirsiniz.
GÜVENLİK
FTP
Verilerin korunması her kuruluş için çok önemlidir. FTP çözümleri, modern siber güvenlik endişelerini karşılayacak donanıma sahip olmadıkları için yetersiz kalmaktadır. FTP, veri göndermek veya almak için iyi bir kimlik doğrulamaya sahip değildir. Kullanıcı kimlik bilgileri düz metin olarak gönderilir ve belgeler "açık olarak" aktarılır. Bu, bilgilerinizin şifrelenmediği ve yeterli bilgi birikimine sahip herhangi birinin FTP aracılığıyla gönderdiğiniz dosyalara müdahale edip bunlara erişebileceği anlamına gelir.
MFT
MFT çözümleri, kullanıcı erişimi ve kontrollerine odaklanarak işletme içinde ve dışında dosya aktarımlarını güvence altına alır ve kuruluşun siber güvenlik seviyesini yükseltebilir. Kapsamlı güvenlik denetimleri ve özellikleriyle, kuruluşlar parola ilkeleri belirleyebilir ve LDAP, AD, MFA ve diğer kimlik ve erişim yönetimi özellikleriyle kullanıcıların kimliğini doğrulayabilir.
ŞİFRELEME
FTP
FTP, dosyaları göndermek ve almak için oluşturulan tünelleri şifrelemez. Bir ağı izleyen herkes, kuruluşunuz ile buluttaki ticari ortaklarınız arasında geçen hassas ve hassas olmayan tüm dosyaları görebilir.
MFT
Bir kuruluşun verilerinin gizliliğini ve bütünlüğünü sağlamak çok önemlidir. MFT, veri ihlalleri ve / veya yetkisiz erişim riskini azaltmak için verileri aktarırken ve beklemede tutmak için Open PGP ve AES gibi en son şifreleme teknolojilerini uygular.
DOSYA TRANSFERLERİ
FTP
FTP'de temel özellikler eksiktir. Örneğin, FTP ile dosya aktarımlarını otomatikleştirmek için, tavsiye edilmeyen ikinci bir çözüm eklemeniz (scriptler, 3rd programlar vb.) gerekir. Bu durumda aktivitelerin takibini yaparak kayıt altında tutmak ve bir sorun yaşandığında çözüme ulaşmak zordur. Yeni FTP güvenlik özellikleri eklenmediği veya güncellenmediği için ya FTP dışında bir şey kullanmanız ya da çok fazla riski kabul etmeniz gerekir.
MFT
Özel komut dosyalarını, masaüstü uygulamalarını ve başarısız aktarımları unutun. MFT, kullanımı kolay bir arabirimden dosya aktarımları oluşturmanıza, test etmenize ve otomatikleştirmenize olanak tanır. Ayrıca, kimin düzenlediği, görüntülediği ve gönderdiği ile birlikte sistemde hareket eden tüm dosyaları izlemenize yardımcı olur. Kuruluşlar, başarısız dosya aktarımlarıyla ilgili bildirimleri alabilir ve gerekirse otomatik yeniden denemeler başlatabilir, böylece değerli zaman bir sorunu çözümlemek için boşa harcanmaz. Yinelenen görevleri otomatikleştirmek, yeniden deneme özellikleriyle güvenilirliğinizi artırabilir ve herhangi bir kullanıcının hassas verilerle ne kadar etkileşime girmesi gerektiğini sınırlayabilirsiniz.
ZAMAN, PARA VE DEĞERLİ KAYNAKLAR
FTP
Komut dosyalarının veya diğer manuel işlemlerin geliştirilmesi, sürdürülmesi ve sorunlarının giderilmesi zaman alabilir ve çoğu zaman çalışanları yorar. Bu, özellikle söz konusu çalışanın konuyla ilk etapta ilgilenmek için ofiste olmaması veya zamanı olmaması durumunda endişe vericidir.Dikkate alınması gereken bir başka husus da, ücretsiz dosya aktarım yazılımının önceden para tasarrufu yapabilmesine rağmen, bir veri ihlalinin potansiyel maliyetinin hem para hem de itibar açısından çok daha yüksek bir bedeli olmasıdır.
MFT
MFT çözümleri otomatiktir ve maliyetleri çeşitli şekillerde azaltabilir. Karmaşık kurulumlara sahip sıkıcı dosya aktarımları kolaylıkla işlenebilir ve planlanabilir, kuruluşlar süreçleri daha verimli hale getirebilir, personel verimliliğini artırabilir ve tekrarlayan yüksek hacimli aktarımlarla zamanında ilgilenilebilir. Sorun giderme sürecin de MFT, ilgili iş parçacıklarını debug seviyesinde anlaşılır şekilde raporladığı ve bu sayede hızlı çözüm sağlanabileceği için büyük fayda sağlar.
UYUM GEREKSİNİMLERİ
FTP
Şifreleme, denetim, otomasyon ve diğer siber güvenlik yeteneklerinin olmaması ve daha fazlası nedeniyle kuruluşunuzun önemli gereksinimlere veya düzenlemelere uymasına yardımcı olamaz.
MFT
Kuruluşların dosya aktarımlarını şifreleyebilmesi, KVKK, GDPR, PCI-DSS, ISO27001, HIPAA vb. gibi regülasyonların uyumluluk gereksinimlerine ve hassas, yüksek riskli bilgilerin yanlış ellere geçmesini önlemeye yönelik uyum için çok önemlidir. Şifrelemenin yanı sıra, MFT kuruluşlara yerleşik izleme ve denetlemenin ek faydalarını sağlar. MFT ile, tüm dosya hizmeti etkinliği ve ilgili süreçler hakkında raporlar almak kolaydır.
تعليقات